Bio/CV

My research focuses on analyzing data and using mathematical models to answer public health questions and guide health policy decisions. I have developed cost-effectiveness models to estimate clinical outcomes and program costs, which help inform policy decisions in countries like the Netherlands, Türkiye, China, and the United States.

I completed my Ph.D. at Erasmus University Medical Center in the Netherlands, where I studied the public health impact of antiviral therapy on chronic hepatitis B virus infection. I then pursued a Takemi fellowship in international health at Harvard T.H. Chan School of Public Health, followed by postdoctoral training at Stanford University School of Medicine.

One of my studies on the cost-effectiveness of generic and brand drugs was recognized by the World Health Organization (WHO) as an example of successful drug price negotiation for reducing the burden of infectious diseases like hepatitis B. I was invited to serve on the WHO's Viral Hepatitis Strategic Information and Modeling Reference Group and contributed to the first WHO hepatitis report.

Additionally, I collaborated with the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine to model the potential impact of improving chronic hepatitis B patient care in the United States. This study formed the basis of a national strategy to eliminate chronic hepatitis B as a public health problem by 2030.

Currently, I work at the Asian Liver Center at Stanford, which was established in 1996 to address the disproportionately high prevalence of chronic hepatitis B and liver cancer in Asians and Asian Americans. I am also part of the Policy Prevention Modeling Lab team at Stanford and collaborating with the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on various economic modeling projects.

I am particularly interested in conducting cost-effectiveness analysis in low- and middle-income countries to inform decision making and guide the allocation of health care resources. By considering both the costs and benefits of interventions and taking into account the local context, including factors such as the availability of resources, the local health system, and cultural attitudes towards health, we can make informed decisions that will help improve health outcomes in these settings. I believe in simplifying complex information to empower people to think critically and take control of their health and the health of the population. We can use the synthesized data, simple mathematical models and tools we have to inform the public. 

Araştırmalarım, verileri analiz etmeye ve matematiksel modeller kullanarak halk sağlığı sorularını yanıtlamaya ve sağlık politikası kararlarını yönlendirmeye odaklanıyor. Klinik sonuçları ve program maliyetlerini tahmin etmek için maliyet-etkililik modelleri geliştirdim. Bu modeller, Hollanda, Türkiye, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerdeki politika kararlarında bilgi sağlamak için kullanılıyor.

Doktora eğitimimi Hollanda'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi'nde tamamladım. Burada, antiviral tedavinin kronik hepatit B virüs enfeksiyonu üzerindeki halk sağlığı etkisini araştırdım. Daha sonra Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'ndaki Uluslararası Sağlık alanında Takemi programinda arastirmaci olarak çalışmalara devam ettim ve ardından Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doktora sonrası eğitim aldım.

Jenerik ve marka ilaçların maliyet-etkililiği üzerine yaptığım bir çalışma, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından başarılı bir ilaç fiyat müzakeresi örneği olarak kabul edildi. Bu çalışma, hepatit B gibi bulaşıcı hastalıkların yükünü azaltmak için ilaç fiyatlarının düşürülmesi konusunda bir kanıt olarak gösterildi. WHO'nun Viral Hepatit Stratejik Bilgi ve Modelleme Referans Grubu'nda görev yapmak üzere davet edildim ve ilk WHO hepatit raporuna katkıda bulundum.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde kronik hepatit B hastası bakımının iyileştirilmesinin potansiyel etkisini modellemek için Ulusal Bilimler, Mühendislik ve Tıp Akademileri ile işbirliği yaptım. Bu çalışma, kronik hepatit B'nin 2030 yılına kadar bir halk sağlığı sorunu olarak ortadan kaldırılmasına yönelik ulusal bir stratejinin temelini oluşturdu.

Şu anda, Stanford'daki Asya Karaciğer Merkezi'nde çalışıyorum. Bu merkez, Asyalılar ve Asyalı Amerikalılar arasında kronik hepatit B ve karaciğer kanserinin yüksek yaygınlığını ele almak üzere 1996 yılında kurulmuştur. Aynı zamanda Stanford'daki Politika Önleme Modelleme Laboratuvarı ekibinin bir parçasıyım ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile çeşitli ekonomik modelleme projelerinde işbirliği yapıyorum. 

Düşük ve orta gelirli ülkelerde maliyet-etkililik analizi yapmaya özellikle ilgi duyuyorum. Bu analizler, karar vermeyi bilgilendirmek ve sağlık hizmeti kaynaklarının tahsisini yönlendirmek amacıyla yapılıyor. Müdahalelerin maliyetleri ve faydalarını göz önünde bulundurarak, kaynakların mevcudiyeti, yerel sağlık sistemi ve sağlıkla ilgili kültürel tutumlar gibi yerel bağlamı da dikkate alarak, bu ortamlarda sağlık sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olacak bilinçli kararlar alabiliriz.

Karmaşık bilgileri basitleştirerek insanların eleştirel düşünmelerini sağlamak ve kendi sağlıklarının ve toplumun sağlığının kontrolünü almalarına yardımcı olmayı önemsiyorum. Elde ettiğimiz sentezlenmiş verileri, matematiksel modelleri ve araçları kullanarak toplumu bilgilendirebiliriz.

Mijn onderzoek richt zich op het analyseren van gegevens en het gebruik van wiskundige modellen om vragen over volksgezondheid te beantwoorden en gezondheidsbeleidsbeslissingen te begeleiden. Ik heb kosteneffectiviteitsmodellen ontwikkeld om klinische resultaten en programmakosten te schatten, die helpen bij het informeren van beleidsbeslissingen in landen zoals Nederland, Turkije, China en de Verenigde Staten.

Ik heb mijn doctoraat afgerond aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam, waar ik het volksgezondheidseffect van antivirale therapie bij chronische hepatitis B virusinfectie heb bestudeerd. Vervolgens heb ik een Takemi fellowship gevolgd op het gebied van internationale gezondheid aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, gevolgd door postdoctorale training aan de Stanford University School of Medicine.

Een van mijn studies over de kosteneffectiviteit van generieke en merkgeneesmiddelen werd erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een voorbeeld van succesvolle onderhandelingen over geneesmiddelenprijzen om de last van infectieziekten zoals hepatitis B te verminderen. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Viral Hepatitis Strategic Information and Modeling Reference Group van de WHO en heb bijgedragen aan het eerste WHO-rapport over hepatitis.

Daarnaast heb ik samengewerkt met de National Academies of Sciences, Engineering en Medicine om het potentiële effect van verbeterde zorg voor patiënten met chronische hepatitis B in de Verenigde Staten te modelleren. Dit onderzoek vormde de basis voor een nationale strategie om chronische hepatitis B tegen 2030 als een volksgezondheidsprobleem uit te roeien.

Op dit moment werk ik bij het Asian Liver center aan de Stanford University, opgericht in 1996 om de onevenredig hoge prevalentie van chronische hepatitis B en leverkanker onder Aziaten en Aziatisch Amerikanen aan te pakken. Ik maak ook deel uit van het team van het Policy Prevention Modeling Lab aan Stanford en werk samen met de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aan verschillende economische modelleringsprojecten.

Ik heb bijzondere interesse in het uitvoeren van kosteneffectiviteitsanalyses in landen met een laag en middelhoog inkomen om besluitvorming te informeren en de toewijzing van gezondheidszorgbronnen te begeleiden. Door zowel de kosten als de voordelen van interventies te overwegen en rekening te houden met de lokale context, waaronder factoren zoals de beschikbaarheid van middelen, het lokale gezondheidssysteem en culturele attitudes ten opzichte van gezondheid, kunnen we geïnformeerde beslissingen nemen die de gezondheidsresultaten in deze omgevingen helpen verbeteren. Ik geloof in het vereenvoudigen van complexe informatie om mensen in staat te stellen kritisch te denken en controle te nemen over hun gezondheid en de gezondheid van de bevolking. We kunnen de gesynthetiseerde gegevens, wiskundige modellen en tools die we gebruiken om het publiek voor te lichten.